04/04/2013

Dejô dé niola, devendro la ploge que r'vin. Oun pou myo dessendo et demeinzhe

IMG_4800.jpg
Quemein l'tin l'é onco on bocon Frâ, l'é tozho possiblyo de mengiê (medzhî) ouna tartifletta !!
Recèta de la "tartifletta" : dou kilo de tartifa, una livra de Bacon, dou u trè grou egnon, on bocon de crâma u flour du lathé.
Ma petyouta felyes m'a balyî on cou d'man. Lé a copâ lé tarteflla (qu'on pou assebin dêre, katifla din le chablè, u tartifa, treufa,.). Mé, y'è chaplotâ le bacon, lè z-egnon, et por f(e)ni lo reblothon (reblochon), sti Fromajô que vin du pay-is de Thônes in savouè.
Ah! Fô pas oubliâ à bèta son feûdâ por coznâ !!

Bon soupa à tô!!(*)

Tarteflla: pomme de terre
Feûdâ : tablier
Copâ : couper Chaplotâ: couper en petits morceaux

Vêtia (vêque) l'tin sta semana S'mana ?
Apoyî ché (iqué) per acutar lo messajô
podcast

  • Dejô lé 4 (catro) d'avri: Preu de solè l'matin mâ quaque niola bâssa su la plan-na suisso et la savouè. L'aprî-midzo, preu en-neblo du L'léman tant qu'à au valêse. Su Pay-is d'Aoûta preu en-neblo dèvant midzo avouè quaque plyozhe, surto din l'aprî-midzo.

  • Devendro lé 5 (sin, fin) d'avri : On crouyo tin su tôt lé pay-is arpitan. Preu en-neblo avoué de la plyozhe (ploge) et la naî d'amont 1000 (milo) mètro..

  • Dessendo lé 6 (si, chi) d'avri: quaque carâ de solè et de plyozhe. Lé niola et lé carâ de plyozhe u de naî saran surtot su lé mountanye. D'l'a biza l'aprî-midzo. Su lo payis d'Aoûta et lo valêse preu de solè l'aprî-midzo.

  • Demeinzhe lé 7 (cha) d'avri : Frâ por la saijon avoué dl'a biza é dé mouai de carâ de soleu . Dé niola surtot su lé montanye.


    Vocabulaire... lé mot san tot mèklo:

    Mai d'avri : mois d'avril.
    sta :
    cette (aussi ce dit Rla dans le chablais savoyard)

    dé mouai : beaucoup, nombreux

    Soleu : solè = soleil (d'autre version, fèleû,..)
    par à cou : par intermittence

    (voir le vocabulaire des textes précédents)

Les commentaires sont fermés.